Псориазис и урея: Какво да знаят

Хората със състояния на суха кожа, като псориазис, обикновено имат ниски количества на естествен овлажнител на кожата, наречен урея. Локални продукти без рецепта (OTC), наречени кератолитици, могат да съдържат урея и могат да бъдат полезни при лечение на състояния на суха кожа.

псориазис е хронично имунно разстройство, което може да причини суха кожа, възпаление и обрив. Обривът може да е болезнен и сърбящ, да има сребристи люспи и да накара кожата да потъмня или зачервява. Разстройството е през целия живот и нелечимо, но има различни лечения, включително тези, съдържащи урея.

уреята е органично съединение, което естествено присъства в здравата кожа. Той е един от трите естествени овлажняващи фактора в възбудения външен слой на кожата, заедно с аминокиселини и млечни киселини. Хората със сухи кожни състояния като псориазис значително намаляват количествата урея.

Какво е псориазис?

Псориазисът е хронично автоимунно състояние. Причинява се от неизправност в белите кръвни клетки, които атакуват кожните клетки и ги причиняват да растат далеч по -бързо от нормалното. Вместо да се проливат нормално, кожните клетки се натрупват една върху друга, причинявайки образуване на сърбящи, болезнени плаки.

псориазисът може да причини дразнене навсякъде по кожата, но мащабите и обривите най -често се появяват на коленете, лактите и скалп. Обривите изглеждат червени на бяла кожа, а сивото, виолетово или по -тъмно кафяво върху кожата на цвета.

псориазисът е свързан с някои други условия. Хората, които имат псориазис, са по -склонни да имат:

 • Псориатичен артрит
 • Възпалително заболяване на червата като болест на Крон
 • увеит, възпаление на The Eye
 • Целиакия
 • Палмоплантарна пустулоза
 • Метаболитен синдром

Как работи локалният урея гел?

Продуктите, които съдържат кератолитици, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на псориазис чрез омекотяване на псориазис пластири, намаляване на сърбежа и ускоряване на времето за изцеление. Уреята е OTC кератолитичен продукт, заедно със салицилова киселина и фенол.

Препаратите от урея са емолиенти, което означава, че намаляват загубата на вода от горния слой на кожата, наречен епидермис, което прави кожата по -еластична и овлажнена. Хората могат да получат някои продукти от урея като OTC лекарства. Може да се нуждаят от рецепта за продукти с определени съставки, като силни кортикостероиди.

уреята може да помогне за облекчаване на псориазиса по няколко начина, включително:

 • Успокояващо: Той действа като a локален анестетик и успокоява дразненето по кожата.
 • Хидратиране: Тя привлича вода и я задържа в кожните клетки, в процес, наречен хигроскопски ефект.
 • Регенеративно: може да помогне за подобряване на подобряването на The Способността на кожата да се поправи, като същевременно предпазва от сухота.
 • Кератолитична: тя може да омекоти възбудения външен слой на кожата, което улеснява премахването.
 • Подобрена абсорбция: може да помогне за това да помогне за отстраняването. Други вещества, като кортикостероиди, https://harmoniqhealth.com/bg/zenidol/ проникват по -добре в кожата.
 • Оклузивен филм: Като емолиент, картофонният гел също работи, като генерира оклузивен или вода и херметичен филм върху кожата. Това намалява количеството на загубената вода от изпаряването и помага на кожата да остане хидратирана.

Други локални лечения

лекар или дерматолог може да предпише други локални кожни лечения, като например Ретиноид, който може да намали подуването и зачервяването или синтетичния витамин D, за да забави растежа на свръхпродуциращите кожни клетки.

Какви са другите възможности за лечение?

Има различни други лечения за псориазис , включително предписани и OTC локални лекарства, биологични вещества и терапии. Човек може също да обмисли промените в начина на живот, включително диетата.

лекар или дерматолог може да посъветва най -добрите варианти, в зависимост от това къде са обривите на тялото и тежестта на състоянието.

OTC медицина

Неописание, OTC лекарствата могат да бъдат от полза за хората с лек псориазис. Те включват:

 • Хидрокортизон: Този лек кортикостероид често се среща в кремове и мехлеми и може да помогне за намаляване на възпалението и сърбежа.
 • Катран с въглища: Тази съставка може да бъде намерена в някои лекарства за рецепта и OTC. Това може да помогне за намаляване на лющенето, сърбежа, свръхпроизводството на кожни клетки и мащабиране.
 • омекотителите на мащабите: продуктите, съдържащи урея, млечна киселина и салицилова киселина, могат да помогнат за омекотяване на люспите.
 • Анти- Сърбеж: Някои продукти могат да помогнат за намаляване на сърбежа от псориазис. Продуктите могат да съдържат съставки като камфор, каламин и ментол.

Лекарства за рецепта

лекар или дерматолог може да предпише определени лекарства за псориазис. Те могат да включват:

 • Метотрексат, който потиска свръхактивната имунна система.
 • apremilast, който може да намали скалите и зачервяването чрез намаляване на възпалението.
 • Орален ретиноиди, които могат да помогнат за намаляване на подуването и зачервяването и спиране на свръхпроизводството на кожни клетки.

Биологични вещества

Биологиките са насочени към специфичната част на имунната система, която е свръхактивна в Хора с псориазис. Лекарят може да даде биологични венозни чрез капка или чрез инжекция.

Фототерапия

Този процес включва лекар или дерматолог, поставящ определен тип UV светлина върху засегнатите области на човек кожа. Той може да помогне за забавяне на растежа на кожните клетки, потискате свръхактивната имунна система и намаляване на сърбежа и възпалението.

Диета на противовъзпалителните храни може да помогне за намаляване на симптомите на псориазис. Тези храни включват боб, мазна риба, плодове и зеленчуци и ядки и семена.

Има ли много видове псориазис?

Има различни видове псориазис, включително най -често срещаните от тях, включително най -често срещаните от тях, включително най -често срещаните от тях, включително най -често срещаните от тях, включително най -често срещаните от тях, включително най -често срещаните от тях, включително най -често срещаните такива като плака и обратен псориазис и редки видове като гутат, пустуларен и еритродермичен. Човек може да развие повече от един вид псориазис.

Плака псориазис

Това е най -често срещаният вид псориазис и засяга до 80% от хората, които имат състоянието.

Псиориазис на плака причинява сребристи, люспести плаки за развитие на кожата. Те могат да се появят навсякъде по кожата и са придружени от червен, кафяв, сив или виолетов обрив, в зависимост от цвета на кожата на човек. Плаките често са болезнени или сърбящи.

Обратният псориазис

Обратният псориазис също е доста често срещан и засяга около 25% от хората с псориазис. Обикновено причинява дълбоко зачервяване на кожата в области, където кожата се сгъва, например под гърдата и ръцете и в гениталната област. Това не причинява люспести плаки, но обикновено е болезнено и сърбеж.

guttate psoriasis

guttate psoriasis засяга около 8% от хората със състоянието. Изглежда като малки, кръгли, червени петна.

Пюстуларен псориазис

пустуларен псориазис е рядък и засяга около 3% от хората с псориазис. Той се представя като пълни с гной бели неравности върху зачервена, възпалена кожа. Може да се появи в цялото тяло или в определени области като краката или ръцете.

еритродермичен псориазис

еритродермичен псориазис е рядкост, засягащ около 2% от хората, които имат псориазис.

Състоянието може да бъде животозастрашаващо и включва симптоми като проливане на кожа в листове, дехидратация, силна болка и сърбеж и интензивно зачервяване.

Какви са симптомите на псориазис?

Възпалението е основната причина за симптомите на псориазис, които могат да избухнат, отшумяват или изчезват в различно време. Симптомите могат да се различават от един човек на друг и могат да включват:

 • напукана, сърбеж или кървяща кожа
 • Кожата, която е виолетова, тъмнокафява, сива или червена , в зависимост от естествения цвят на кожата на човека
 • Изведени, сгъстени нокти
 • сребристи везни, които изгарят и сърбеж

псориазис причинява

Експертите не разбират напълно какво причинява псориазис. Въпреки това, възможните причини могат да включват неизправност в имунната система, фамилна анамнеза за състоянието и някои тригери.

Имунната система

неизправна имунна система може да причини псориазис. Докато кръвните клетки атакуват бактериите и вирусите в тялото, когато функционират нормално, те могат да атакуват кожните клетки, когато не функционират.

Тази неизправност може да доведе до бързо тялото да произвежда нови кожни клетки, които се натрупват отгоре на помежду си на повърхността на кожата. Това причинява промяната в цвета на кожата и обривите и скалите, свързани с псориазис.

Фамилна история

Ако човек има близък член на семейството като брат, родител или баба и дядов с Псориазис, те са изложени на по-висок риск от развитие на състоянието.

задейства

Някои неща могат да предизвикат псориазис, или като избухване при някой, който го е преживял преди, или за първият път. Общите задействания включват:

 • Сухо, студено време
 • Увреждане на кожата, като тежко слънчево изгаряне
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • Тютюн Използвайте
 • Определени лекарства, включително литий и хидроксихлорохин
 • Някои инфекции, като стрептокок

Как се диагностицира псориазизата?

дерматолог или лекар може да диагностицира псориазис чрез физически изследване на кожата, скалпа и ноктите за признаци на състоянието. Те могат също да приемат биопсия на кожата, за да изследват внимателно кожата.

Резюме

псориазисът е хронично автоимунно състояние. Лекар или дерматолог може да го лекува с помощта на продукти от урея като тези в актуална подготовка, други актуални лекарства, лекарства, отпускани по лекарско предписание, биологични вещества или фототерапия. Продуктите, съдържащи урея, могат да бъдат ефективни за хора с псориазис.

Различните видове псориазис включват плака, обратна, гутат, пустуларна и еритродермична, със симптоми, включително възпалена, суха кожа с червено, тъмнокафява, виолетово или виолетово или Сивите пластири и сребристите везни.

псориазис могат да бъдат причинени от неизправност в имунната система и фамилната анамнеза за състоянието прави човек по -вероятно да го развие сами. Определени задействания могат да го донесат за първи път или да доведат до пламване. Лекар или дерматолог ще диагностицира псориазис, като изследва кожата и евентуално ще извърши биопсия върху кожата.

Contents

トップページに戻る