Eanhatnak -e a cukorbetegségben szenvedő emberek banán?

A cukorbetegségben szenvedő személynek gondosan mérlegelnie kell az egyes étkezések tartalmát. Míg a gyümölcsök és zöldségek sokféle alapvető tápanyagot tartalmaznak, egyesek vércukorszintű tüskéket okozhatnak. Mennyire biztonságosak a banán a cukorbetegségben szenvedő emberek számára?

Leginkább a banán mérsékelt étkezése biztonságos az emberek számára a cukorbetegség számára.

A banán olyan növényeken nő, amelyek minden csomóban 50-150 banánt tartalmazhatnak. Az üzletek különböző méretű banánt árusítanak, kicsitől extra nagyig.

A cukorbetegségben szenvedő emberek a glikémiás indexet (GI) használhatják az élelmiszer -típus vércukorszintjének mérlegelésére. Ez a rangsorolási rendszer képet ad arról, hogy bizonyos szénhidrátok miként növelik a vércukorszintet. A banán alacsony GI. A Nemzetközi GI adatbázis szerint az érett banán GI-pontszáma 51. A cukorbetegségben szenvedő emberek élvezhetik őket, mindaddig, amíg gondosan figyelembe veszik az adag méretét.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a banán miért biztonságos azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek és táplálkozási előnyeiket.

banán és cukorbetegség

Az ember jól ellenőrzött mennyiségű banánt tartalmazhat az étrendben, ha cukorbetegségük van.

A banán vitamin-, ásványi- és rosttartalma táplálkozási előnyöket adhat a cukorbetegségben szenvedő emberek számára, mindaddig, amíg az egyén nem eszik túlzott adagokat.

Egy 2014-es kis tanulmány szerzői 250 vagy 500 gramm (g) reggeli adományt adtak banán tizenöt résztvevőnek a 2. típusú cukorbetegségben és 30-as vérükben magas koleszterinszinttel.

Megállapították, hogy a banán tálalásnak nem volt szignifikáns hatása a vércukorszintre közvetlenül étkezés után, de a tálalások minden reggel jelentősen csökkentették az éhgyomri vércukorszintet.

A tanulmány szerzői azonban elfogadják, hogy nagyobb vizsgálatra lenne szükség a banán glükózcsökkentő hatása klinikailag hasznos módon.

A 0,5 millió résztvevő 2017. évi kohorsz-tanulmánya azt sugallja, hogy bár az alacsonyabb glikémiás index (GI) gyümölcsök biztonságosabbak a cukorbetegségben szenvedő embereknél, mint a magasabb GI gyümölcsök, mindkettő segíthet az embernek csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. elsősorban.

Az American Diabetes Association (ADA) azt sugallja, hogy a cukorbetegségben szenvedő embereknek gyümölcsöt kell beépíteniük egy ellenőrzött étrendbe, például egy kis darab egész gyümölcsöt vagy egy félig nagy gyümölcsöt minden étkezéssel desszertként. –

Főzés és előkészítés

Néhány feldolgozott banántermékek elkészítése kevésbé alkalmas lehet a cukorbetegek számára.

Például néhány élelmiszergyártó a szárított banán chipset egészséges élvezetként vagy snackként forgalmazza.

Ezek azonban tartalmazhatnak hozzáadott cukrokat vagy szirupokat az íz javítása érdekében. A banán chips tálalásának fogyasztása valószínűbb, hogy vércukorszintet okoz, mint egy kicsi, friss banán snacking.

Ügyeljen arra, hogy óvatosan olvassa el a táplálkozási címkéket, és korlátozza vagy kerülje a cukrot hozzáadott szárított gyümölcsöket.

étrend és biztonsági tippek

A következő tippek segíthetnek a cukorbetegségben szenvedő személyeknek a banánok biztonságos bevonásában az étkezés és a snack időkbe.

Pár banánok „egészséges” zsír- vagy fehérjeforrással

Banánt fogyasztanak a telítetlen zsírok, például mandula vagy mogyoróvaj, pisztácia, napraforgómag vagy dió, a pozitív hatással lehet a vércukorszintre, és növelheti az ízét.

Egy másik egészséges lehetőség a cukorbetegségben szenvedő emberek számára, hogy párosítsák a banánt egy fehérjeforrással, például a görög joghurttal.

Ez segít az embernek hosszabb ideig teljesebbnek érezni magát, és csökkenti a snack iránti vágyat a nap folyamán, segítve őket a vércukorszint szabályozásában.

Fontolja meg az alulérzékeny banán fogyasztását

Az éretlen banán lassabban engedheti fel a glükózt, mint az érett banán.

1992 -ben egy régebbi tanulmány, amelyben a cukorbetegségben szenvedő tíz alany volt a banán érettségére a vércukorszint vonatkozásában. A kutatók azt találták, hogy a zöld vagy éretlen banánok általában lassabban befolyásolták a vércukorszintet, mint az érett banán.

Az éretlen banánok több keményítőt tartalmaznak az érett banánhoz képest. A test nem bonthatja le a keményítőket olyan könnyen, mint a kevésbé összetett cukrok. Ez a vércukorszint lassabb, szabályozhatóbb növekedéséhez vezet.

Egyél kisebb banánt

Az adagvezérlés befolyásolhatja a banánban fogyasztott cukor mennyiségét.

banán sok méretben kapható. Az ember kevesebb szénhidrátot vesz be, ha kisebb banánt választ.

Például egy kis banán, amely 6–7 hüvelyk hosszú, 23,07 gramm (g) szénhidrát (g) adagonként, míg egy extra nagy banán alig 35 g szénhidrátot tartalmaz.

Hányat enni lehet naponta?

A kérdésre adott válasz az egyéntől, azok aktivitási szintjétől és annak, hogy a banán hogyan változtatja meg a vércukorszintjét.

Néhány ember vércukorszintje érzékenyebb lehet a banánra, mint mások. Annak ismerete, hogy a banán hogyan befolyásolja az egyén vércukorszintjét, segíthet nekik gyógyszereik és inzulinfelvételek kezelésében, ha szükséges.

Beszéljen orvosával vagy regisztrált dietetikusról arról, hogy a banánt beilleszti a cukorbetegség étkezési tervbe.

További információ a gyümölcs és a cukorbetegség kapcsolatáról itt.

Kövesse nyomon a szénhidrátokat

Egy közepes méretű, 7–8 hüvelykes banánt önmagában körülbelül 26 g szénhidrátot tartalmaz. Dolgozzon együtt egy egészségügyi csapattal, hogy meghatározza a cél szénhidrátbevitelét.

Az orvos vagy a dietetikus az egyént oktatja a tényleges adagvezérlésről és a rost, a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok bevitelének gyakorlati módon történő ellenőrzését.

Az embernek szorosan követnie kell a cukorbetegség étkezési tervét.

Ne feledje, hogy egy banán étkezése egy másik szénhidrátforrás mellett, például egy darab pirítós vagy gabonafélék mellett, azt jelenti, hogy az étkezés teljes szénhidrátfogyasztása magasabb. Az orvos táplálkozási tanácsadásától függően szükség lehet, hogy egy későbbi étkezés során kicserélje a szénhidrátokat.

Alternatív megoldásként, miután a szénhidráton könnyebb étkezés után fogyaszthat egy kis banánra, amelyet egy kis banánra takarított meg.

Ez biztosítja, hogy egyetlen étkezés vagy snack sem szállít túl sok szénhidrátot.

Táplálkozás

Összességében a banánok alacsony telített zsír- és nátriumban, tápanyag-sűrű és rostban gazdagok.

Ezek szintén kulcsfontosságú káliumforrás, ásványi anyag, amely elősegíti a vér nátriumszintjét.

banánok is jó keveréke más tápanyagokból, beleértve:

  • B6 -vitamin
  • Mangán
  • C -vitamin

Elfogadás

A banán biztonságos és tápláló gyümölcs a cukorbetegségben szenvedő emberek számára, hogy mérsékelten enni lehet a kiegyensúlyozott, egyéni étrend részeként.

A cukorbetegségben szenvedő személynek friss, növényi étkezési lehetőségeket kell tartalmaznia az étrendben, például gyümölcsöket és zöldségeket.

banán rengeteg táplálkozást biztosít, anélkül, hogy sok kalóriát hozzáadna.

A pontos étrend -tervhez érdemes beszélni egy regisztrált dietetikus vagy cukorbetegség -szakemberrel.

Q:

Tudom, hogy a banán sok káliumot tartalmaz. Segít -e ez a cukorbetegség hatásainak csökkentésében?

A:

A kálium fontos tápanyag a test számos folyamatában, például az idegjelek szabályozásában, a folyadékszint kiegyensúlyozása és az izom összehúzódásának támogatása.

A kálium hasznos lehet a cukorbetegség miatti szövődmények csökkentésében és a komorbiditások kezelésében, ideértve a magas vérnyomást is.

Fontos tápanyag a kardiovaszkuláris kockázatok csökkentéséhez, amelyek gyakran jelen vannak a rosszul kezelt cukorbetegségben. Ha több, fontos mikrotápanyaggal rendelkező gyümölcsöt és zöldséget, például a káliumot, pozitív hatással lehet a cukorbetegség kezelésére.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

  • Táplálkozási/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

トップページに戻る