Mi a hiperfoszfatemia?

Túl sok foszfát a vérben hiperfoszfatémia néven ismert. A leggyakoribb ok a vesebetegség, de más állapotok a foszfátszintek egyensúlyban vannak.

A foszfát a testben található vegyi anyag. Tartalmaz egy foszfor nevű ásványt, amely sok ételben természetesen előfordul. A foszfor támogatja a csontokat és a fogakat a fejlődéshez, és elősegíti az élelmiszerek energiává történő átalakítását a test számára.

A vesék természetesen szabályozzák a foszfátok szintjét. Ha azonban a vesék nem működnek hatékonyan, akkor lehet, hogy nem képesek eltávolítani elegendő foszfátot, ami a test magas szintjéhez vezet.

A hiperfoszfatemia kezelése az alapvető állapottól függ. A vesebetegségben szenvedő emberek számára az étrend és a gyógyszeres kezelés kombinációját használják a foszfát szint ellenőrzésének tartására.

tünetek

A hiperfoszfatemia általában nem mutat nyilvánvaló tüneteket. Valószínűbb, hogy egy olyan mögöttes betegség tüneteit, amelyek magas foszfátszintet okozhatnak, például az ellenőrizetlen cukorbetegséget, először észlelnek.

Ha a vérben a foszfát szintje túl magasra válik, ásványi és csont rendellenességeket és meszesedést okozhat.

ásványi és csont rendellenességek

A csontoknak ásványi anyagokra és hormonokra van szükségük, hogy újjáépítsük, növekedjenek és erősek maradjanak. A vesék kiegyensúlyozzák a vérben a foszfor és a kalcium mennyiségét. Ha ezek az egyensúlyban vannak, akkor a kalciumot kihúzhatja a csontokból és gyengítheti őket.

Mivel a vesék az ásványi anyagok és más vegyi anyagok egyensúlyát szabályozzák, a krónikus vesebetegség ásványi és csontbetegségeket okozhat. Azok, akiknek veseelégtelenségük van és dialízissel rendelkeznek, leginkább veszélyeztetik prostovit vélemények https://harmoniqhealth.com/hu/prostovit/.

Ez a romlás sok éven át, gyakran tünetek nélkül. De amint a csontok gyengébbé válnak, az ember fájdalmat érezhet a csontokban vagy az ízületekben.

Ha ez történik a vesebetegségben szenvedő gyermekeknél, akkor ez komolyabb lehet, mivel a csontok még mindig kialakulnak. Lehet, hogy ásványi és csontzavarban szenvedő gyermekek nem növekednek teljes magasságban. A lábukban lévő csontok befelé vagy kifelé hajolhatnak, amelyet néha vese -ricketnek hívnak.

meszesedés

meszesedés akkor fordul elő, amikor a kalciumot a test szerveiben vagy szöveteiben helyezik el. Ez az állapot befolyásolhatja az ereket és artériákat, és érrendszeri meszesedésnek nevezhető. Különösen komoly állapot, mivel a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért a test körül pumpáljon. A meszesedés megnehezítheti a dialízist.

A vérben a magas foszfor és a kalcium szintje viszkető bőrt és vörös szemet is okozhat.

A vesebetegség a hiperfoszfatémia leggyakoribb oka. Az egészséges vesék beállítják az ásványi anyagok szintjét a vérben, de a vesék, amelyek nem működnek megfelelően, nem mindig képesek erre.

Vannak más körülmények is, amelyek a vérben magas foszfátszinthez kapcsolódnak, ideértve a következőket is:

 • Ellenőrzött cukorbetegség: Ez magas vércukorszintet okoz, amely vezethet. súlyos orvosi problémákra, például szervkárosodásra.
 • Diabetikus ketoacidosis: A cukorbetegség szövődménye, amely akkor fordulhat elő, ha a test elkezdi elfogyni az inzulinból. A káros ketonok felépülnek a testben, és a vércukorszint emelkedik.
 • Hypoparathyreosis: egy ritka hormon rendellenesség, amelyben a test nem termel elegendő mellékpajzsmirigyhormont (PTH). A PTH segít szabályozni a vérben és a csontokban a foszfor szintjét.
 • Hipokalcémia: alacsony kalciumszint a vérben.

A foszfát -kiegészítő szedése hiperfoszfatémiához is vezethet. A legtöbb ember több mint elegendő foszfort kap az étrendből, és a test általában jó a szint szabályozásában. Senkinek sem szabad több mint 250 milligramm (mg) foszfor -kiegészítést vennie naponta.

A feldolgozott élelmiszerek gyakran foszfort adnak hozzá, hogy megőrizzék őket, és a magas fehérjetartalmú étrend több foszfort is tartalmazhat, mint valakinek szüksége van.

Diagnózis

Ha valakinek hiperfoszfatemia vagy betegség tünetei vannak, akkor orvoshoz kell fordulnia. Az orvos megkérdezi kórtörténetét, megvitatja a tüneteket, fizikai vizsgálatot végez, és néha javasol egy foszfát -tesztet.

A tesztek a következők:

 • A foszfát szintjeinek mérése a vér folyékony részén, úgynevezett plazma. Az orvos behelyezi a tűt egy vénába a karba, és bevesz egy kis vérmintát, amelyet laboratóriumba küldnek tesztelés céljából.
 • Időzített vizeletminta. Az embernek be kell gyűjtenie az összes vizeletét egy meghatározott időtartamra, ami általában 24 óra.
 • Szükség lehet röntgenfelvételre, ha valaki ásványi és csontzavar tünetei vannak. A röntgen bármilyen kalciumlerakódást mutat a szervekben vagy vénákban, valamint az ember csontok szerkezetében bekövetkező bármilyen gyengeséget vagy változást.

Általában a veseelégtelenségben szenvedő emberek rendszeresen megfigyelnek foszfátszintet, ami azt jelenti, hogy a hiperfoszfatemiát általában a rutin ellenőrzések során találják meg.

A hiperfoszfatémia kezelése az alapjául szolgáló októl függ:

 • Ha egy személynek ellenőrizetlen cukorbetegsége van, elengedhetetlen, hogy ezt étrenddel, testmozgással és gyógyszerrel ellenőrzés alá vonja. az úgynevezett inzulin.
 • A hormon rendellenességben szenvedő hypoparathyreosisban szenvedő személynek szükség lehet kiegészítésre. Ez a vérben a kalcium és a foszfát szintjét normalizálja. A magas kalcium- és alacsony foszfortartalmú étrend segíthet a szintek stabilitásának megőrzésében.
 • Ha a vesebetegség hiperfoszfatémiát okoz, az étrend és a gyógyszeres kezelés változásainak kombinációját általában használják annak kezelésére. Az elsődleges cél a csontok további károsodásának megelőzése.
 • A foszfát kötőanyag kalciumot tartalmazó gyógyszer. Étkezéskor a gyógyszer szabályozza a foszfor mennyiségét, amelyet a test felszív az ételből.
 • Valaki, akinek veseelégtelensége van, gyakran dialízisre lesz szüksége. Ez egy folyamat a hulladéktermékek vérének megtisztítására és a felesleges folyadék eltávolítására, ha a vesék nem képesek erre. A vese dialízis eltávolítja a vérből foszfátokat is.

Megelőzés

A hiperfoszfatémia megelőzésének fő módja a testben a foszfát és a kalcium szintjeinek szabályozása. Ezt általában bizonyos ételek fogyasztásával és mások elkerülésével végzik.

A feldolgozott élelmiszerek gyakran foszfort tartalmaznak tartósítószerként, amelyet olyan összetevők mutatnak, amelyekben a Phos betűk vannak. A hiperfoszfatemiához kapcsolódó mögöttes állapotú személy elkerülheti ezeket az ételeket.

Bizonyos természetes ételek, például borsó, tej és földimogyoróvaj, szintén magas foszfort tartalmaznak.

A vesebetegségben szenvedő embereknél a megfelelő mennyiségű ásványi anyag étkezése nélkülözhetetlen része a betegség kezelésének. Ez bonyolult lehet, és a táplálkozási szakember segíthet magyarázni, hogy mely ételeket enni vagy elkerülni.

Outlook

Ha a vesék normálisan működnek és a megfelelő hormonszintet termelnek, a test természetesen egyensúlyba hozza a vér foszfát szintjét. Ha ez nem történik meg, akkor a szinteket mesterségesen kell szabályozni az étrend és a gyógyszeres kezelés alkalmazásával.

A hiperfoszfatemia gyengítheti a csontokat, és károsodást okozhat a testben lévő vénák, szövetek és szervek számára. Alapvető fontosságú, hogy a vesebetegségben szenvedő emberek tanácsot kérjenek az étrendről, hogy biztonságos szinten tartsák a foszfátot, ami elősegítheti az állapot kezelését.

 • Vér/hematológia
 • Csontok/ortopédia
 • Táplálkozás/étrend
 • Urológia/nefrológia

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

トップページに戻る